Monday, 10 February 2014

Shaklee Tidak HALAL??

Kecoh di laman sosial mengatakan Shaklee Product (M) Sdn. Bhd tidak terdapat dalam list halal JAKIM. Huuu..sungguh mendebarkan. Adakah vitamin shaklee yang Lynn makan, anda makan dan anak-anak anda makan TIDAK HALAL? Mengapa Shaklee Product (M) Sdn Bhd tidak terdapat dalam senarai JAKIM tersebut? Apa dah jadi.. adakah kita semua TERTIPU???

Jangan panik... jangan bimbang cik akak - cik akak sekalian. Berdosalah Lynn jika berkongsi benda yang tidak halal untuk anda dan anak-anak anda... tarik nafas.. hembuss.. tarik dan hembus, baca perlahan-lahan ya.. meh Lynn terangkan satu persatu mengapa Shaklee Product ni tiada dalam list JAKIM. Senarai penuh badan luar negara yang diiktiraf oleh JAKIM boleh tengok di website Portal Halal Rasmi Malaysia (Rujuk page 18).

Ok, pertamanya produk Shaklee adalah keluaran USA, bahan mentah daripada sana, dibuat disana dan diimport ke Malaysia. Jadi seharusnya badan Islam di USA lah yang bertanggungjawab untuk mengesahkan Status Halal bagi produk-produk Shaklee yang dipasarkan di Malaysia. Takkan JAKIM nak pergi ke serata dunia untuk menghalalkan berjuta-juta produk di dunia ni kan? So setiap negara ada badan Islam masing-masing yang akan mengeluarkan sijil halal bagi produk negara terbabit. Cuma persoalannya adakah badan-badan ini diiktiraf oleh Jakim? saya jawab di bawah k... so, settle part ni. 

Persoalan kedua: Jika Shaklee adalah produk USA, jadi siapakah yang bertanggungjawab untuk mengesahkan status kehalalan produk-produknya?

Good question dan anda harus tahu siapakah yang bertanggungjawab. Jawapannya adalah  Islamic Service of America (ISA).

Siapakah pula ISA ni?

ISA adalah 1 badan Islam di America yang mengeluarkan sijil Halal yang diiktiraf di 70 buah negara di seluruh dunia. Jakim pula telah mengiktiraf ISA sejak 1982. Klik SINI untuk bukti. Bermakna hampir 32 tahun diiktifar di Malaysia.dah lamakan... So, adakah ini melegakan hati cik akak sekalian? offcos la kan, dah jelas dan nyata... so pasni no more ragu-ragu untuk menjadi jelita, kurus dan sihat.. hikhik.. ok, Lynn sertakan info-info penting untuk anda ya...

SHAKLEE HALAL ISA CERTIFICATE
Sijil HALAL Shaklee yang dikeluarkan oleh ISA
Kesimpulannya, Shaklee adalah produk kesihatan semulajadi no.1 dunia yang Halal dan selamat dimakan :)

If masi ragu-ragu, anda bole meninggalkan komen atau PM Lynn ya. 

Take care!


terima kasih kerana sudi membaca....

Ingin mendapatkan supplemen yang sesuai untuk dan berbaloi untuk anda dan keluarga, disamping menjana pendapatan 4 - 5 angka sebulan dari rumah? Hubungi Lynn untuk keterangan lanjut:-* FREE CONSULTATION
* BEST PRICE and
* BUSINESS OPPORTUNITY WITH SHAKLEE  !!


Lynn Yuskandar
Shaklee ID : 1065549
leeneren@yahoo.com 011 - 26518526 (Call, SMS, WhatsApp)

No comments:

Post a Comment