Wednesday 23 July 2014

Sup Ketam Istimewa Untuk Pesakit Deman Denggi

Assalamualaikum dan salam ramadhan kepada semua pembaca semua..... Minta maaf lah banyak-banyak kerana akhir-akhir ini Lynn teramatlah sibuk dan tidak sempat untuk mengeluarkan apa-apa entri di blog ini.

Untuk pengetahuan pembaca semua, baru-baru ini kita dikejutkan dengan serangan wabak denggi seluruh negara... awasi persekitaran kawasan kediaman korang dengan nyamuk... kecil - kecilnya boleh membaya maut tau... bahaya - bahaya...
Sebenarnya resipi Sup Ketam ini Lynn masak setiap kali anak - anak Lynn demam... alhamdulillah, sejak mengamalkannya anak - anak Lynn akan beransur sembuh dari demam...

Oleh itu, sempena dengan penyakit Demam Denggi yang telah menyerang seluruh negara, di sini Lynn ingin berkongsi satu resipi yang sangat sesuai untuk menjamu para pesakit Demam Denggi. Kalau korang nak tahu, Sup Ketam ini boleh mengurangkan panas dan menjadikan darah pesakit Demam Denggi kembali normal seperti biasa. Apa lagi yang ditunggu, jom kita memasak...




Bahan-bahan lazim untuk memasak Sup Ketam ialah ketam (kalau dapat Ketam Nipah lagi baik)...
bahan - bahan:
- halia
- bawang putih
- bawang merah
- lada putih
- sup bunjut
- ubi kentang
- daun sup
- daun bawang
- bawang goreng
- minyak
- air.
- garam
- serbuk perasa


cara - cara:

- Ketam perlu dibersihkan dan kerat 2 atau 4 bahagian
- bawang putih, bawang merah dan halia di kisar/ tumbuk
- panaskan minyak dan tumis bahan kisar/tumbuk sehingga naik bau
- bila dah naik bau dan garing, masukkan air (mengikut selera korang)
- masukkan sup bunjut dan ubi kentang
- bila dah mendidih masukkan ketam, garam dan serbuk perasa..



Tetapi jangan masukkan air secara berlebihan kerana bimbang hilang rasa kemanisan isi ketam .



Semasa hendak dihidangkan itu, sila hiriskan daun bawang dan daun sup kasar-kasar dan tabur ke dalam mangkuk Sup Ketam itu dan taburkan juga bawang goreng . Beginilah hasilnya masakan Sup Ketam istimewa untuk para pesakit Demam Denggi. Untuk pengetahuan korang semua, rasa Sup Ketam ini tidak hanyir tetapi manis isi ketam itu benar-benar membuatkan kita hendak terus menghirup kuahnya hingga licin. Apa tunggu lagi, jomlah cuba. Janganlah asyik memasak ketam dengan menu yang sama. Asyik-asyik Masak Lemak, Masak Kari, Masak Sambal dan Masak Black Pepper. Sesekali cuba pula resipi Sup Ketam ini ya pembaca. Akhir kalam, pastikan ketam itu dicuci bersih dan lada putih wajib ditumbuk dan dimasukkan ke dalam Sup Ketam ini. 
terima kasih kerana sudi membaca....

Ingin mendapatkan supplemen yang sesuai untuk dan berbaloi untuk anda dan keluarga, disamping menjana pendapatan 4 - 5 angka sebulan dari rumah? Hubungi Lynn untuk keterangan lanjut:-




* FREE CONSULTATION
* BEST PRICE and
* BUSINESS OPPORTUNITY WITH SHAKLEE  !!

2 comments: